Fungicidi
Luna Sensation
Sistemični fungicid sa protektivnim, kurativnim i eradikativnim delovanjem za suzbijanje prouzrokovača bolesti maline, jagode, borovnice, višnje, trešnje, breskve kao i paradajza i krastavca.
Aktivna materija
fluopiram 250 g/l
trifloksistrobin 250 g/l
Oblik i oznaka formulacije
koncentrovana suspenzija - SC
Pakovanje
100 ml, 20 x 100 ml
500 ml, 20x500 ml
1 l, 12 x 1 l
Bayer zadržava pravo promene pakovanja
proizvoda
Usev/zasad u kom se primenjuje
malina, jagoda, paradajz, krastavac, višnja, trešnja, breskva, borovnica
Karenca
(vreme između poslednje primene pesticida i berbe, odnosno žetve): malina, jagoda, borovnica, višnja, trešnja i breskva - 7 dana; paradajz i krastavac - 3 dana.
Način delovanja
Preparat Luna Sensation sadrži dve aktivne materije
sistemičnog delovanja. Fluopiram pripada inhibitorima
enzima sukcinat-dehidrogenaze (SDHI) i deluje tako što
blokira disanje i proizvodnju energije u ćelijama patogenih
gljiva.
Trifloksistrobin, aktivna materija iz grupe strobilurina, ometa
transport elektrona u mitohondrijama ćelija patogena i
nepovoljno deluje na disanje. Odlikuje se protektivnim,
kurativnim i eradikativnim delovanjem.
Priprema rastvora za tretiranje
Potrebnu količinu preparata pomešati sa vodom u odvojenom sudu. Rastvor uliti u rezervoar prskalice koji je do pola napunjen vodom. Dodati preostalu potrebnu količinu vode uz neprekidno mešanje.
Primena
Luna Sensation se koristi u zasadu:
1) maline za suzbijanje prouzrokovača sive truleži (Botrytis
cinerea) u količini od 0,6 do 0,8 l/ha (6-8 ml na 100 m2),
tretiranjem zasada tokom cvetanja, precvetavanja,
formiranja plodova i početkom zrenja (faze 65 – 87 BBCH
skale), kao i za suzbijanje sušenja lastara (Didymella
applanata) u količini primene 0,6 do 0,8 l/ha (6-8 ml na
100 m2) u vreme intenzivnog porasta izbojaka, do početka
cvetanja i neposredno posle berbe (faze 19 – 87 BBCH
skale).
2) jagode za suzbijanje prouzorkovača lisne pegavosti
(Mycosphaerella fragarie) tokom vegetacije, po potrebi
(fenofaze 15 - 89 BBCH skale), kao i sive truleži (Botrytis
cinerea) od fenofaze cvetanja, precvetavanja,
formiranja i zrenja plodova (BBCH 55 - 89). Količina
primene je 0,8 l/ha (8 ml / 100 m2).
3) paradajza u proizvodnji na otvorenom, za
suzbijanje prouzrokovača pepelnice (Leveillula
taurica) u količini primene 0,4 l/ha (4 ml na 100 m²),
odnosno sive truleži (Botrytis cinerea) u proizvodnji
paradajza u zaštićenom prostoru, u količini od
0,6 l/ha (6 ml na 100 m²). Vreme primene je po pojavi
prve vidljive cvasti, do pune zrelosti kada plodovi
imaju tipičnu boju zrelosti (faze 51-89 BBCH skale).
4) krastavca za suzbijanje prouzrokovača pepelnice
(Erysiphe cichoracearum), u količini od 0,4 - 0,6 l/ha
(4-6 ml na 100 m²) po pojavi prve vidljive cvasti,
do pune zrelosti kada plodovi imaju tipičnu boju
zrelosti (faze 51-89 BBCH skale).
5) višnje i trešnje za suzbijanje prouzrokovača
sušenja grančica i truleži plodova (Monilia
spp.) u količini od najviše 0,35 l/ha ili 3,5 ml na
100 m² (odnosno 0,167 l/ha/metru visine krošnje
kada visina krošnje dostiže visinu od 2 m), kao
i za suzbijanje prouzrokovača pegavosti listova
trešnje i višnje (Blumeriella jaapi) u količini primene
0,3 l/ha što odgovara 0,1 l/ha/metru visine krošnje
kada krošnja dostiže visinu 3 m u vreme cvetanja,
precvetavanja, formiranja ploda i zrenja (faze 55-87
BBCH skale).
6) breskve, za suzbijanje prouzrokovača truleži
plodova (Monilia fructicola i Monilia fructigena) u
količini primene od najviše 0,5 l/ha odnosno 0,167 l/
ha/ metru visine krošnje kada visina krošnje dostiže
3 m, od fenofaze 81 do 87 BBCH skale).
7) borovnice za suzbijanje prouzrokovača sive
truleži (Botrytis cinerea)*, u količini od 0,6 l/ha (6 ml
na 100 m²), od faze u kojoj su prvi cvetovi otvoreni,
vidljivi iza razvijenih listova do faze kada su plodovi
zreli za branje, odnosno kada je većina bobica zrela
(faze 55-87 BBCH skale).
*mali usev i manje značajna namena
Utrošak vode: U zasadima jagode i maline:
600-1000 l/ha (6-10 l na 100 m²). U proizvodnji
paradajza na otvorenom: 200-800 l/ha (2-8 l na
100 m²). U proizvodnji paradajza u zaštićenom
prostoru i krastavca: 300-1500 l/ha (3-15 l na
100 m²). U zasadima višnje i trešnje: 500 l/ha (5 l
na 100 m²) kod suzbijanja Monilia spp., odnosno
250 - 1500 l/ha kod suzbijanja Blumeriella jaapii.
U zasadu borovnice: 250-1500 l/ha (2,5-15 l na
100 m²). U zasadu breskve 500-1500 l/ha (5 - 15 l
na 100 m²).
Maksimalan broj tretiranja na istoj površini u toku
godine je:
- dva puta u zasadima jagode, maline, paradajza
borovnice, trešnje, višnje i breskve u intervalima
od 7-14 dana;
- jednom u zasadu krastavca.
Tretiranje iz vazduhoplova nije dozvoljeno.
Radna karenca
(vreme u kome nije dozvoljen rad u polju i zaštićenom prostoru nakon primene preparata): 24 časa.