Fungicidi
Serenade ASO
Preventivni, mikrobiološki fungicid koji sadrži Bacillus amyloliquefaciens soj QST 713.
Aktivna materija
Bacillus amyloliquefaciens soj QST 713 min. 1x109 CFU/g
Oblik i oznaka formulacije
koncentrovana suspenzija - SC
Pakovanje
1 l, 12 x 1 l
Bayer zadržava pravo promene pakovanja
proizvoda
Usev/zasad u kom se primenjuje
vinova loza, jabuka, kruška, šljiva, breskva, nektarina, kajsija, jagoda, borovnica, malina, ribizla, paradajz, plavi patilidžan, paprika, krastavac, dinja, lubenica, tikvica, grašak, pasulj, uljana repica, šećerna repa, krompir, šargarepa, salata, gajene pečurke, aromatično, lekovito i začinsko bilje, ruže i ukrasno bilje, orah
Karenca
Bez karence: ruže i ukrasno bilje. 1 dan: salata, paradajz, paprika, ljuta papričica i plavi patlidžan, jagoda, malina i ostalo jagodasto voće, dinja, krastavac, lubenica, tikvica, pasulj, grašak i pasulj. 3 dana: vinova loza, jabučasto i koštičavo voće, uljana repica, šećerna repa, orah, aromatično, lekovito i začinsko bilje. OVP (obezbeđena vremenom primene): krompir, mrkva, peršun, salata (primena preko zemljišta), paradajz, paprika, plavi patlidžan (primena preko zemljišta), dinja, krastavac, lubenica, tikvica (primena preko zemljišta).
Način delovanja
Izolati Bacillus sp. mogu da ispolje jedan ili više mehanizama delovanja (kompeticija, mikroparazitizam, antibioza, narušavanje membrana pomoću fungicidnih lipopeptida, litičkih enzima, uključujući i indukovanu otpornost biljakadomaćina).
Priprema rastvora za tretiranje
Potrebnu količinu preparata pomešati sa vodom u odvojenom sudu. Rastvor uliti u rezervoar prskalice koji je do pola napunjen vodom. Dodati preostalu potrebnu količinu vode uz neprekidno mešanje.
Primena
1) Jabuka, kruška:
u količini od 8 l/ha za suzbijanje prouzrokovača bakteriozne
plamenjače jabučastih voćaka (Erwinia amylovora) od
fenofaze razvoja BBCH 57-79;
u količini od 8 l/ha za suzbijanje prouzrokovača smeđe
pegavosti kruške (Stemphylium sp.) u fenofazama razvoja
BBCH 57-79;
Maksimalan broj tretiranja: 6 (interval između primene je tri
dana).
Utrošak vode: 500-1500 l/ha
2) Vinova loza:
u količini od 4 l/ha za suzbijanje prouzrokovača sive truleži
grožđa (Botrytis cinerea) od početka cvetanja do pune
zrelosti plodova (BBCH 60-89);
Maksimalan broj tretiranja: 4 (interval između primene je pet
dana)
Utrošak vode: 200-1500 l/ha
3) Šljiva, breskva, nektarina:
u količini od 8 l/ha za suzbijanje prouzrokovača sušenja
cvetova i grančica i mrke truleži koštičavog voća
(Monilinia sp.) i prouzrokovača bakteriozne pegavosti šljive
(Xanthomonas sp.) u fenofazama razvoja BBCH 57-79;
Maksimalan broj tretiranja: 6 (interval između primene je pet
dana).
Utrošak vode: 500-1500 l/ha
4) Kajsija (mali usev i manje značajna namena):
u količini od 8 l/ha za suzbijanje prouzrokovača sušenja
cvetova i grančica i mrke truleži koštičavog voća (Monilinia
sp.) i prouzrokovača bakteriozne pegavosti (Xanthomonas
sp.) u fenofazama razvoja BBCH 57-79;
Maksimalan broj tretiranja: 6 (interval između primene je pet
dana).
Utrošak vode: 500-1500 l/ha
5) Uljana repica:
u količini od 2 l/ha za suzbijanje prouzrokovača bele
truleži (Sclerotinia sp.) u fenofazama razvoja BBCH
60-69;
Maksimalan broj tretiranja: 2 (interval između
primene je pet dana).
Utrošak vode: 100-400 l/ha
6) Krompir:
u količini od 5 l/ha za suzbijanje prouzrokovača bele
noge ili suve truleži (Rhizoctonia solani), primenom
preko zemljišta, BBCH 00;
Maksimalan broj tretiranja: 1.
Utrošak vode: 200-500 l/ha
7) Šećerna repa:
u količini od 4 l/ha za suzbijanje prouzrokovača
pegavosti lista (Cercospora beticola) u fenofazama
od BBCH 31 do BBCH 90;
Maksimalan broj tretiranja: 4 (interval između
primene je pet dana).
Utrošak vode: 100-400 l/ha
8) Šargarepa:
u količini od 10 l/ha za suzbijanje prouzrokovača
poleganje rasada, palež klijanaca i trulež semena
(Pythium sp.), primenom preko zemljišta;
Maksimalan broj tretiranja: 1.
Utrošak vode: 200-500 l/ha
9) Salata (na otvorenom i u zaštićenom prostoru):
a) u količini od 8 l/ha za suzbijanje prouzrokovača
sive truleži (Botrytis cinerea) i bele truleži (Sclerotinia
sp.) na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru u
fenofazama razvoja BBCH 13-49;
Maksimalan broj tretiranja: 6 (interval između
primene je pet dana).
Utrošak vode: 200-1000 l/ha
b) u količini od 5 l/ha za suzbijanje prouzrokovača
bele noge ili suve truleži (Rhizoctonia solani)*,
primenom preko zemljišta, BBCH 00;
Maksimalan broj tretiranja: 1.
Utrošak vode: 200-500 l/ha
* mali usev i manje značajna namena
10) Paradajz (na otvorenom i u zaštićenom
prostoru):
a) u količini od 8 l/ha za suzbijanje prouzrokovača
sive truleži (Botrytis cinerea) i bakteriozne pegavosti
(Pseudomonas syringae, Xanthomonas sp.)
na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru u
fenofazama razvoja BBCH 13-49;
Maksimalan broj tretiranja: 6 (interval između
primene je pet dana).
Utrošak vode: 200-1000 l/ha
b) u količini od 10 l/ha za suzbijanje prouzrokovača
fuzarioznog uvenuća (Fusarium oxysporum)*
primenom preko zemljišta na otvorenom polju i u
zaštićenom prostoru i do fenofaze razvoja BBCH
13;
Maksimalan broj tretiranja: 1.
Utrošak vode: 200-500 l/ha
*mali usev i manje značajna namena
11) Paprika (na otvorenom i u zaštićenom prostoru):
u količini od 8 l/ha za suzbijanje prouzrokovača
sive truleži (Botrytis cinerea) u fenofazama razvoja
BBCH 13-89;
Maksimalan broj tretiranja: 6 (interval između
primene je pet dana).
Utrošak vode: 200-1000 l/ha
12) Jagoda (na otvorenom i u zatvorenom prostoru):
u količini od 8 l/ha za suzbijanje prouzrokovača sive
truleži (Botrytis cinerea) i bele truleži (Sclerotinia
sp.) na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru u
fenofazama razvoja BBCH 55-89;
Maksimalan broj tretiranja: 6 (interval između
primene je pet dana).
Utrošak vode: 200-500 l/ha
13) Pasulj i grašak:
u količini od 8 l/ha za suzbijanje prouzrokovača bele
truleži (Sclerotinia sp.) u fenofazama razvoja BBCH
15-89;
Maksimalan broj tretiranja: 6 (interval između
primene je pet dana).
Utrošak vode: 200-1000 l/ha
14) Krastavac (u zaštićenom prostoru):
u količini od 8 l/ha za suzbijanje prouzrokovača sive
truleži (Botrytis cinerea) i bele truleži (iSclerotinia
sp.) na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru u
fenofazama razvoja BBCH 13-89;
Maksimalan broj tretiranja: 6 (interval između
primene je pet dana).
Utošak vode: 200-1500 l/ha
15) Krastavac, dinja, lubenica, tikvica (na
otvorenom i u zaštićenom prostoru):
u količini od 10 l/ha za suzbijanje prouzrokovača
fuzarioznog uvenuća (Fusarium oxysporum) na
otvorenom polju i u zaštićenom prostoru primenom
preko zemljišta i do fenofaze razvoja BBCH 13;
Maksimalan broj tretiranja: 1.
Utrošak vode: 200-500 l/ha
16) Dinja, lubenica (na otvorenom i u zaštićenom
prostoru):
u količini od 8 l/ha za suzbijanje prouzrokovača sive
truleži (Botrytis cinerea) i bele truleži (Sclerotinia
sp.) na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru u
fenofazama razvoja BBCH 13-89;
Maksimalan broj tretiranja: 6 (interval između
primene je pet dana).
Utošak vode: 200-1500 l/ha
17) Tikvica (na otvorenom):
u količini od 8 l/ha za suzbijanje prouzrokovača sive
truleži (Botrytis cinerea) i bele truleži (Sclerotinia
sp.) na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru u
fenofazama razvoja BBCH 13-89;
Maksimalan broj tretiranja: 6 (interval između
primene je pet dana).
Utrošak vode: 200-1500 l/ha
18) Gajene pečurke:
u količini od 40 ml/100 kg komposta za suzbijanje
mikopatogenih gljiva;
Maksimalan broj tretiranja: 1.
Utrošak vode: 275 ml
19) Borovnica:
u količini od 8 l/ha za suzbijanje prouzrokovača
sive truleži (Botrytis cinerea) u fenofazama razvoja
BBCH 53-95;
Maksimalan broj tretiranja: 6 (interval između
primene je pet dana).
Utrošak vode: 200-1000 l/ha
20) Ruže i ukrasno bilje (na otvorenom polju i u
zaštićenom prostoru):
u količini od 5 l/ha za suzbijanje prouzrokovača
pepelnica u fenofazama razvoja BBCH 11-85;
Maksimalan broj tretiranja: 6 (interval između
primene je pet dana).
Utrošak vode: 500-2000 l/ha
21) Plavi patlidžan (na otvorenom i u zaštićenom
prostoru - mali usev i manje značajna namena ):
u količini od 8 l/ha za suzbijanje prouzrokovača sive
truleži (Botrytis cinerea) i bakteriozne pegavosti
(Pseudomonas syringae, Xanthomonas sp.) u
fenofazama razvoja BBCH 13-89;
Maksimalan broj tretiranja: 6 (interval između
primene je pet dana).
Utrošak vode: 200-1500 l/ha
22) Malina, ribizla (mali usev i manje značajna
namena):
u količini od 8 l/ha za suzbijanje prouzrokovača
pepelnice i sive truleži (Botrytis cinerea) u
fenofazama razvoja BBCH 53-95;
Maksimalan broj tretiranja: 6 (interval između
primene je pet dana).
Utrošak vode: 200-1000 l/ha
23) Orah (mali usev i manje značajna namena):
u količini od 8 l/ha za suzbijanje prouzrokovača
bakterioza (Xanthomonas sp.) u fenofazama razvoja
BBCH 07-75;
Maksimalan broj tretiranja: 6 (interval između
primene je tri dana).
Utrošak vode: 200-1500 l/ha
24) Aromatično, začinsko i lekovito bilje (mali
usev i manje značajna namena):
u količini od 8 l/ha za suzbijanje prouzrokovača
bakterioza (Xanthomonas sp., Pseudomonas sp.)
na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru u
fenofazama razvoja BBCH 13-89;
Maksimalan broj tretiranja: 6 (interval između
primene je pet dana).
Utrošak vode: 200-1000 l/ha